Calella i els calellencs han tingut al llarg dels anys una gran afecció pel món del teatre.
Els primers documents escrits que fan referència al teatre a Calella daten del segle XIX. Molts han estat els calellencs i calellenques que han participat i gaudit del teatre al nostre poble, àdhuc alguns d’ells han trobat en el teatre la seva professió.

Tradició de molts anys a Calella, a principis/mitjans del segle passat el teatre era el gran atractiu de les festes. Fins i tot va haver-hi uns anys que hi havien vàries companyies calellenques que representaven obres al mateix temps i totes les setmanes.
Gran era la rivalitat, però de segur que això va fer que Calella tingués molt bons actors i actrius.

L’any 1926 la Societat Artística Cultural «Orfeó Calellenc» ve emetre unes accions per valor de 50 pessetes per l’adquisició dels terrenys i construcció d’un casal. 

El Teatre de L’Orfeó Calellenc va ser construit gràcies a aquestes aportacions particulars i les ajudes de l’Ajuntament, i per la festa major de l’any 1927, amb les obres «El Fogueral» i «La Dida», es va estrenar el nou local.

El dia 18 de juliol de 1936 va esclatar la guerra civil. El casal de l’Orfeó va quedar clausurat, no s’hi va permetre l’accés a ningú i l’activitat teatral a Calella va quedar aturada més de tres anys. Al final de la guerra civil es va aconseguir l’autorització per tornar a fer teatre a l’Orfeó Calellenc, i la primera obra en català que es va representar a Calella, els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre, van ser els tradicionals pastorets «L’Estel de Natzaret».

Llarg ha estat el camí fet des de llavors i no sempre ha estat planer. La guerra civil i l’aparició del cinema i la televisió han fet minvar l´interès pel teatre, a més no fa gaire temps, en els anys 70, Calella va estar a punt de perdre el local del Orfeó Calellenc.

Però, actors i actrius de Joventut Artística, ciutadans de Calella i simpatitzants del grup teatral, tots fent pinya, van aconseguir que el Teatre continués sent patrimoni dels calellencs.

Actualment Joventut Artística hi porta a terme representacions teatrals, cada any per Nadal es posa en escena els tradicionals pastorets «L’Estel de Natzaret», i anualment des del 1969 s’hi celebra, amb el patrocini de l’Ajuntament de Calella, el Concurs de Teatre Amateur «Ciutat de Calella» i que gaudeix de gran prestigi arreu de Catalunya.