Jonathan Larson, el creador de RENT

By 27 agosto, 2021Rent

Jonathan Larson és un autor teatral famós per la seva obra pòstuma RENT, un musical que va adquirir fama mundial. Va néixer en el 1960, en un poble a prop de New York City, on transcorre l’acció de Rent. Des de petit va destacar en el teatre musical, encara que aleshores estava divivdido entre la composició musical i la interpretació.

En una entrevista que va tenir amb el famós Stephen Sondheim, va ser quan es va decidir per la composició … «Hi ha més actors morts de fam que compositors morts de fam», li va dir Sondheim. El 1982, després de graduar-se, se’n va anar a Nova York. Els seus següents anys allà va gaudir d’una vida bohèmia en un pis de lloguer barat que compartia amb altres companys.
Treballava part de la setmana com a cambrer al Soho, en un restaurant anomenat Moondance Diner.

Va estar sortint amb una ballarina durant quatre anys que solia abandonar per altres homes i després tornar amb ell, fins que finalment ho va deixar per una altra dona.

El 1989 un escriptor d’obres anomenat Billy Aronson li arriba amb la idea d’escriure un musical actual a partir de «La Boheme». Solien seure a la teulada de el pis de Jonathan per discutir idees … De la seva diferent forma de veure el projecte, finalment Jon es queda treballant només en el mateix, el 1991.
A partir d’aquí, se succeeixen anys i anys de treball i contactes i més feina, fins que finalment van participant en el seu projecte les diferents persones que el van fent possible: gent de New York Theatre Workshop, els productors, un director de teatre … A l’octubre de 1995, encara hi va haver de reescriure l’obra un cop més. A Jon li faltaven les ganes o les forces per fer-ho -i amb raó, que havia començat a pencar en això sis anys enrere-. Van aconseguir convèncer i per a desembre ja s’assajava amb el text definitiu, després de dos mesos sense son ni descans. Les expectives eren bones …

A mitjans de gener de 1996, a falta d’una setmana de l’estrena, s’assajava «What You Own» quan Jon es va esvair. Va ser portat a l’hospital, on se li va diagnosticar una intoxicació d’estómac. Una cosa que hauria menjat. Més tard, el mateix Jonathan els explicava als seus amics el increïble que li resultava que l’última cançó que hagués escoltat, «What You Own», fos la cançó que ell va compondre sobre morir a la fi de l’mil·lenni … Un parell de dies després, davant un incident semblant els metges van dir que Jon tenia la grip.

La nit de el 25 de Gener de 1996, el dia abans de la primera passada privat oficial, Jonathan Larson va acudir a l’assaig final de vestuari de RENT. Un periodista de The New York Times va acudir a entrevistar-lo. Era el 100 aniversari de la Boheme. Ningú s’havia adonat abans d’aleshores. Off-the-record, el periodista li va comentar a Jon que l’obra era -en la seva opinió- un meravellós èxit. Cansat, Jon va tornar a casa. Va escalfar una mica d’aigua per al te i va morir.

RENT es va convertir en un dels majors èxits de Broadway, representant-se al llarg de l’món amb idèntic resultat …